dimarts, 15 d’octubre del 2013

Terratrèmols induïts

Fa dies que no se'n parlava dels terratrèmols del Baix Ebre, i tenia previst fer-ne un apunt. Ni tant sols l'havia començat a redactar quan he llegit a El Punt Avui+ que Ecologistes en Acció han presentat una denúncia a la fiscalia perquè paralitzi les activitats i evacuar el personal que hi treballa, atès el risc d'explosió per escapament de gas que presenta un estudi del CSIC d'experts en navegació marítima.

El diari ARA del dissabte dia 12, presentava també un article força interessant sobre uns terratrèmols als EE.UU. fa ni mes ni menys que 51 anys, els quals van durar 20 anys ocasionats per injecció de residus tòxics líquids als afores de Denver. Malgrat que en aquell cas no es tractava de gasos sino de residus, posava de manifest els elevats riscos d'aquestes pràctiques d'emmagatzematge a pressió. Després d'un any d'haver-se cancel·lat la injecció de líquids al subsòl, encara es va produir un terratrèmol de més intensitat. Sembla que la història va estar envoltada de polèmica des del primer moment.

També va haver-hi activitat sísmica a l'estat de Colorado envers unes pràctiques similars l'any 1962. L'article explica tota la història des del seus inicis i malgrat la decisió d'aturar el projecte, la situació va continuar empitjorant i després d'un any i mig de suspensió, durant tres mesos van tenir dos sismes de 5,3 i 5,2 graus,  i  entre els anys 1963 i 1967 es van enregistrar fins a 1.300 terratrèmols.

Amb els anys la tendència va decaure però no va desaparèixer, i aquest darrer polèmic pou va ser segellat amb ciment per l'exèrcit el 1985. Sembla que al 2011 es van tancar a Arkansas quatre pous que injectaven fluids de gas natural després de registrar-se centenars de terratrèmols, i això és ARA MATEIX!!!!!!!

Estaven ben informats els tècnis de la plataforma Castor quan van començar les activitats?, O com es fa sempre, en aquest país, van tirar pel dret sense experiències contrastades o estudis previs?..... que Déu ens agafi confessats!.

***



1 comentari:

Joan Antoni ha dit...

Manca d'estudis previs?. Sembla ser que no, però insuficients. Aventura econòmica?. Sembla ser que sí doncs si es tanca l'activitat que va estar autoritzada per l'Administració, aquesta haurà de compensar econòmicament als promotors. Pelotazo!!!