dimarts, 17 de març del 2015

Civilització mochica

CaixaForum ens torna a citar. Aquesta vegada per veure una exposició precolombina de la civilització mochica del Perú, amb excel·lents peces arqueològiques procedents del Museu Larco de Lima.

M'agrada com CaixaForum presenta les seves exposicions amb tota mena de dades històriques molt didàctiques, que fan entendre al visitant el contingut del que va a veure sense necessitat de gaires guies que et condicionin a veure el que creguin que s'ha de veure. Així la llibertat individual està garantida de manera que puguis observar tot el que subjectivament et pugui interessar.

Pel que fa a aquesta civilització mochica que es va estendre entre els anys 100 i 700 al nord de la costa peruana i que fora dels estudiosos de l'art precolombí, el ciutadà de "a peu" poc en sabem d'aquelles cultures, és interessant que poguem tenir a prop aquests coneixements a través de peces arqueològiques, que si no fos per les institucions que ho fan possible, poc podríem acostar-nos-hi.



He pogut observar que els mites i costums de les desaparegudes civilitzacions en relació als déus i a la natura, no són tant diferents entre elles. Els cultes als déus creadors i proveïdors de bens, el treball de l'home en quan a l'agricultura, fabricació d'objectes cotidians, objectes de decoració i abillament personal, el misteri i rituals de la mort amb creències de tornar a la vida en altres dimensions, son força comuns en tots els pobles que han trepitjat la terra a través dels segles.



També pel que fa a les guerres i conquestes militars, malauradament no hem avançat massa. Les indumentàries guerreres no hi falten mai en les vitrines de les exposicions. Les castes militars sempre han estat privilegiades en totes les societats.

Animo a visitar l'exposició. Les peces de ceràmica són d'una gran qualitat i finura remarcable, realment dignes de ser protegides.









Totes les fotografies són extretes d'Internet.










***

1 comentari:

Anònim ha dit...

de tan en tan els bancs també fan alguna obra bona pels ciutadans, crec que els hi desgrava, no?