dissabte, 2 de febrer del 2019

Matisse Prints

La galeria Marlborough de Barcelona exposa una selecció de vint obres d'aquest artista, que abarcan mig segle de les seves creacions de gravats, litografies i aiguaforts.

L'any 2013 la mateixa galeria de Nova York va exposar una mostra de vuitanta d'aquestes obres, però a Barcelona l'exhibició és molt més modesta, malgrat tot, es pot apreciar el treball de Matisse en aquestes obres gràfiques sobre temes de retrats, i com les línies del dibuix semblen ser espontànies per la seva fluidesa lineal.

L'obra de Matisse com a pintor destaca pels seus colors i formes de la figura humana. El moviment fauvinista que va impulsar, es negava a ser la mera imitació de la naturalesa, com va dir en una de les seves notes:

"El que més m'interessa no són les natures mortes ni els paisatges, sinó la figura humana" 
Henri Matisse, 1908


"La Danse" (reproducció del mural de la Barnes Fondation)

La singularitat d'aquesta exposició és precisament els gravats que duia a terme en el seu propi estudi, a diferència d'altres grans artistes, els quals depenien d'una estreta relació amb els gravadors però en els seus tallers.

És interessant aquesta exposició individual, malgrat les poques obres exhibides, per conèixer una més de les facetes d'aquest pintor, el qual va practicar diverses tècniques a més d'il·lustrar importants obres literàries franceses.


***