diumenge, 19 de gener del 2014

Pedres velles

Desafiant les previsions meteorològiques adverses, l'excursió programada a la Ciutadella Ibèrica de Calafell no ens l'hem deixat perdre. I hem fet bé, Sant Pere ens ha protegit i el passeig entre pedres velles l'hem pogut realitzar i només hem rebut alguna enfangada al calçat de fàcil solució.

Poblats ibèrics n'hem vist, però la Ciutadella de Calafell no es pot obviar així com així. Potser és que vam ser ahir l'únic grupet de visitants o potser l'excel·lent guia que ens va acompanyar, amb un interès en grau superlatiu per transmetre'ns molt didàcticament tot el que ens volia mostrar, el cas és que la visita prevista d'una hora, va allargar-se en dues.

La reconstrucció d'algunes cases ibèriques, feta fidedignament d'acord amb les conclusions històriques d'arqueòlegs i grups de recerca de la Universitat de Barcelona, permet al visitant gaudir i entendre aquella cultura que es va diluir entre les invasions dels pobles colonitzadors de la nostra península.



Segons les explicacions del nostre guía, un jove d'una trentena d'anys molt acostumat als grups escolars, i amb una gran fluïdesa en les seves explicacions, la reconstrucció de les cases, han estat amb la contractació de nordafricans, atès que en aquells països mediterranis del sud, la construcció d'aquestes vivendes és encara molt vigent i en són uns experts.

És una llàstima que per manca d'ajudes no és possible de moment, seguir amb aquest interessant projecte, que s'ubica en un turonet actualment rodejat de complexos urbanístics, però que defineix molt bé un lloc d'on els ibers podíen abastar el seu mitjà de vida: el mar a prop, i la muntanya al darrera.

Un jaciment arqueòlogic de força interès cultural.




***   

1 comentari:

Anònim ha dit...

o sigui que així es com es vivia abans de la especulació immobiliària, interessant ^^