dilluns, 25 de maig del 2015

L'endemà, que és avui.....

Avui és l'endemà del desenllaç electoral municipal, del qual ara s'han de fer operacions aritmètiques i pactes per fer quadrar els números. CIU ha perdut l'Alcaldia de Barcelona per un regidor. Les incògnites de cara al procès a casa nostra, estan damunt la taula i l'anàlisi d'acord amb les tendències partidistes ja es veurà. Sóc optimista per la pujada de vot nacionalista i crec que el 27S es prepararà amb eficiència.

Aprofito per comentar el llibre de Vicent Partal 9-N Desclassificat, que ens vam auto-regalar per Sant Jordi i que considero adient pel dia d'avui.

El meu Diari digital de referència és des de fa temps Wilaweb, ja que em dóna la confiança i la immediatesa informativa que necessito diàriament per donar-hi un cop d'ull ràpid a qualsevol esdeveniment. Segueixo el seu director i per aquest motiu vaig assistir a la presentació del Llibre que testimonia els fets importants de la consulta del 9-N. La llibreria Ona, va ser l'amfitriona i en Vicent Partal, amb la seva empatia habitual ens va posar la mel a la boca. Com a bon articulista ens va comentar que el relat de la "cuina" de la votació del 9-N és totalment contrastat, sense apartar-se mai del rigor i l'analisi periodística. Les negociacions van ser "in extremis" i poc va faltar perquè tot es desplomés com una "colla castellera" quan no es pot assolir la fita.

Els detalls ens els explica com una oportunitat de conèixer de ben a prop tot allò que només van poder veure i sentir els negociadors més directes, servint-se de la crònica per fer un servei al país i instruir-nos de com uns fets importants van convertir Catalunya en centre d'interès mundial, ja que gràcies a l'esforç de molta gent es va poder culminar la consulta reiteradament vetada.

Ens parla d'una votació revolucionària i certament que ho va ser. Hi ha dos capitols extres al final del relat, un dels quals ens remet al filòsof francès Jean Bodin (1530-1596) que va publicar una obra monumental: Les six livres de la Repúblique, que va bastir el concepte modern d'estat i va determinar-ne la característica essencial de què és un estat i com funciona. Es conserva un exemplar del llibre de Bodin, ple d'anotacions, propietat de Thomas Jefferson, el qual va influir decisivament en la redacció de la constitució dels Estats Units d'Amèrica.

Crec que amb aquest modest informe de converses privades i contracops, podem tenir un testimoni excepcional i únic d'un episodi revolucionari que estem vivint, i que mai haguéssim imaginat com un moment extraordinari de la nostra història.

***


1 comentari:

Anònim ha dit...

No soc tan optimista com tu, sumant ciu + erc + cup fan només un 45%. Ara bé, son municipals es clar, però...