dimecres, 21 de desembre del 2016

100 anys d'Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres

Imatge manllevada de VilaWeb
Ens hem de remuntar al segle XVI per trobar l'origen de les representacions escèniques dels Pastorets, un tema nadalenc que perdura en les nostres contrades i que any rera any és un espectacle teatral que molts grups de teatre amateur, quan arriben les dates nadalenques, no deixen de representar aquestes obres emmarcades en un gènere que Xavier Fàbregas va batejar com "rondalla escenificada".


Qui no coneix Els pastorets de Josep Maria Folch i Torres? Qui més qui menys, tothom els ha vist representats damunt d'un escenari o fins i tot hi ha col·laborat. Però ben poca gent sap que aquesta obra va néixer per encàrrec del pare caputxí Rupert Maria de Manresa. Va ser precisament al Coliseu Pompeia, sala que formava part del projecte social i cultural dels caputxins, on va tenir lloc l'estrena absoluta, el 24 de desembre de 1916, d'Els pastorets o adveniment de l'Infant Jesús, l'obra que va catapultar Folch i Torres com a autor de teatre.



En el llibret editat per Editorial Mediterrània, Carme Tierz ens apropa a la figura de Folch i Torres i ens desvetlla moltes facetes de la seva vida, enguany que commemorem el centenari dels seus Pastorets.

Un llibre interessant que ens instrueix sobre aquest fenòmen i ens presenta la trajectòria del teatre a Catalunya desde Pitarra a Folch i Torres, per la qual cosa convido a la seva lectura molt adient en aquests dies desitjant a tothom un


BON NADAL 2016

***

2 comentaris:

Anònim ha dit...

saps que mai m'he empassat una representació sencera dels pastorets?

Joan Antoni ha dit...

Espero que "el banyetes" no se'n surti amb la seva i ens deixi celebrar el Nadal com cal. Bon Nadal!