dilluns, 31 d’octubre del 2011

Samhain (Festa dels Morts)


A la ciutat de Reus tenim Carrutxa el Centre de recerca i difusió del Patrimoni etnològic i la Memòria històrica, del qual per mitjà del Departament de Cultura de la Generalitat, n'he tingut coneixement i són gent molt activista en el que es refereix a cultura tradicional.

Tafanejant al pare Google he trobat que aquest Centre ha penjat una introducció de les Festes de Tots Sants a Catalunya, la qual he trobat molt interessant i em permeto la llibertat d'annexar-la en aquest apunt per si a algú li fos d'utilitat (aquí)

Abans que arrelés als nostres indrets els constums celtes de la Diada, i malgrat que aquests evidentment, van ser molt abans en el temps, tots tenim els nostres records de la família al voltant de la taula menjant panellets fets de la mare, i castanyes torrades que a vegades se sucarrimaven massa o a vegades massa poc. Al voltants del foc, els que sóm de ciutat no hi podiem estar, però si les preparacions de comprar ingredients i decidir de quins gustos ens agradaven més els panellets, ens portaven a celebrar aquest dia i que aleshores els petits ignoràvem que existíssin en altres contrades, una altra manera de celebrar-ho.

És curiós com les tradicions es van barrejant i es van transformant. Per això és bo que ha hagi qui vetlli per aquestes pràctiques i d'una manera entenedora i didàctica posi de manifest els costums del pobles. Carrutxa ho fa, i des d'aqui el meu agraïment.

Logo de Carrutxa extret d'Internet

***