dijous, 30 d’agost del 2012

"Cleptòcrates" o "aprofitats"?

Foto Diari ARA
Després d'haver estat uns dies a Rússia, totes les notícies referents a aquella Federació em criden especialment l'atenció. Avui en el Diari Ara, publiquen una crònica del seu inefable President, signada per Carme Riera Sanfeliu, amb el títol Riquesa al Kremlin - La vida "d'esclau" de Putin: iots, avions i vint Palaus.

Sembla que Vladimir Putin s'ha definit sovint com un  "humil servent" del poble rus i que treballa com un "esclau a galeres, suant sang". Un informe publicat dimarts per destacats membres de l'oposició mostra que podria ser "l'esclau" més ric del món.

No en va se l'anomena tsar gratuitament, la llista de la seva fortuna i propietats és considerable i en aquest article ens enumeren els 20 palaus i residències repartides per tot la geografia russa, compta també amb una flota de 43 avions, una quinzena d'helicòpters, quatre iots, desenes de Mercedes, una col·lecció de rellotges que multipliquen el seu salari anual: 91.500 euros l'any, etc etc..

Penso que els autors de l'informe, el nom dels quals no és secret, són molt valents amb aquestes declaracions. L'analista polític Stanislav Belkovsky va trencar el tabú en una entrevista al diari alemany Die Welt, en què va citar fonts internes de l'administració per defensar que Putin havía acumulat més de 30.M d'euros, una quantitat que el convertia automàticament en l'home més ric de Rússia i d'Europa. Una de les filtracions de Wikileaks va mostrar l'any 2010 que aleshores secretària d'estat dels EUA, Condolezza Rice, deia en un cable diplomàtic que Putin tenia comptes secrets a l'estranger i que no volia deixar la presidència per evitar ser investigat. L'analista Belkovsky assegurava que a diferència dels antics líders soviètics, Putin no té ideologia, només vol fer diners: és un cleptòcrata".

Crec que aquest adjectiu no és exclusiu del dirigent rus, desgraciadament en la societat dels nostres dies trobem massa persones amb aquest pensament.

***