dimarts, 29 de juliol del 2014

Santa Marta de Betània

Avui és Santa Marta. Junt amb Sant Joaquim, Santa Anna, Maria de Magdala i Sant Jaume, complementen el santoral cristià de la nostra canícula, sense oblidar-nos de la Mare de Déu del Carme, que també és significativa en aquestes dates estiuenques i que ens porta a gaudir de festivitats marineres, essent com és Patrona de moltes poblacions costaneres mediterrànies.

Marta de Betània que es menciona en el Nou Testament com a sovint amfitriona de Jesús de Nazareth, junt amb la seva germana Maria i el seu germà Llàtzer, els quals n'eren amics i seguidors, va ser model de servei i acollidora com eren la majoria de les dones hebrees de l'època. Les esglésies cristianes la van santificar i surten als evangelis com a dones seguidores de Jesús i fidels a la seva doctrina. Però el protagonisme dels evangelis el va tenir el seu germà Llàtzer, la resurrecció del qual ha estat font d'inspiració de pintors de totes les èpoques.

Icona Segle XVI (1560 aprox.)
Museu  de San Petersburgo
Em va sorprendre en el nostre viatje a Xipre l'any 2012, trobar una església dedicada a Sant Llàtzer, el qual segons la tradició ortodoxa, va ser el primer bisbe de Làrnaca on segons la llegenda oriental, va arribar fugint de la persecució dels cristians junt amb les seves germanes. Sembla que les seves despulles descansen en aquella població, malgrat que com sabem, és de difícil comprovació, ja que a l'edat mitjana era freqüent trobar restes òsees a les esglésies i s'atribuïen a persones santificades i així consagraven el temple dedicant-lo a un Sant Patró.


Església Sant Llàtzer - Làrnaca














És una festa que sempre he celebrat, per ser la meva onomàstica i que enguany he volgut donar-ne testimoni escrit.


***

4 comentaris:

Júlia ha dit...

Per molts anys!!!!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Moltes felicitats, Marta!

Maripepa Brustenga ha dit...

Moltes felicitats!!!

Marta ha dit...

Gràcies Júlia, Gràcies Pere, Gràcies Maripepa