dimarts, 28 de juliol del 2015

El bisbe de l'esperança

Fotografia: Joan Guerrero
Per mitjà del Digital de cultura NÚVOL, em vaig assabentar de l'exposició fotogràfica que ens presenta la Casa Amèrica Catalunya, a través de la qual el fotògraf Joan Guerrero ens aproxima a l'entorn del bisbe Pere Casaldàliga, i ens ofereix imatges de la tasca que durant anys ha fet el bisbe de l'esperança, en l'indret amazònic anomenat Sâo Félix do Araguaio dins del Mato Grosso, al costat sempre dels més desprotegits.

Les imatges són excel·lents, i es pot observar la grandiositat del riu Araguaia que banya aquelles terres, on la personalitat del bisbe ha ajudat als indígenes a viure amb la plenitud que mereixen.

Fotografia: Joan Guerrero


Podrem llegir alguns fragments dels seus escrits:

Jo sempre dic que aquí, al Brasil, hi ha prelatures que han viscut situacions molt més dures que la nostra, però que no han escrit. Nosaltres des de Sâo Félix, som coneguts a tot el món, perquè ens hem preocupat de publicar tot allò que anàvem vivint. És com diu Jesús, una manera de cridar des dels taulats.

L'exposició també ens presenta vídeos de les entrevistes enregistrades a la seva residència pels mitjans de Catalunya, així com una mostra de la seva obra publicada al llarg dels anys.

Fins el dia 16 d'octubre es pot visitar, excloent el mes d'agost que restarà tancada.



La tasca essencial de la humanitat és la tasca d'humanitzar-se. Humanitzar la humanitat és la missió de tots, de totes, de cadascú i cadascuna de nosaltres. La ciència, la tècnica, el progrés, només són dignes del nostre pensament i de les nostres mans si ens humanitzem més.

(Extracte del Discurs d'Agraïment en rebre el premi internacional Catalunya 2006. Lliurat a Sâo Féliz do Araguaia el 9 de març del 2006 pel president Pasqual Maragall i Mira) [sic]

***

3 comentaris:

Joan Antoni ha dit...

Humanitzar la humanitat: encara no sabem què vol dir això. Fer desaparèixer l'afany de lucre i les possessions?. Compartir la terra?. John Lennon en el seu "Imagine" posa aquesta possibilitat en el "wonderland". Esperarem que en l'evolució aparegui un nou "homo"?. Ai las!, quanta feina per les generacions futures...

Marta ha dit...

Joan: Malgrat que John Lennon i el bisbe Casaldàliga puguin haver tingut somnis semblants, les tasques d'ambdúes persones han estat i són diametralment oposades. Crec que en el món hi ha molta gent que ho somniem, però poques són les que ho posen en pràctica.

Maripepa Brustenga ha dit...

No me la voldria perdre! Me l'apunto per setembre. Tinc uns amics que van cada any a veure'l i sovint més d'un cop a l'any. Casaldàliga és un referent. Gràcies per recordar-nos-ho!