dijous, 1 de desembre del 2016

Sants Patrons dels oficis

Avui 1 de desembre Sant Eloi, patró dels orfebres. M'ha fet recordar el patrocini que exercien els Sants envers els oficis.

Jo encara vaig gaudir-ne dels festius que es commemorava en el món del treball, el corresponent Patró. La festa ja entrava dins el calendari laboral que el sindicat, aleshores "vertical",  determinava per cada col·lectiu. He estat enumerant els dies de lleure i he comprovat que vaig beneficiar-me'n força vegades d'aquests Sants Patrons:


Santa Apol·lonia, Patrona d'odontòlegs i protèsics, dia 9 de febrer.
Santa Bàrbara, Patrona dels miners, dia 4 de desembre.
Sant Carles, Patró de la Banca, dia 4 de novembre.

També vaig celebrar molt Sant Jordi, pero atès que en els nous calendaris de l'etapa democràtica, ja no ens corresponia com a festiu, me l'agafava com a lliure disposició a compte dels dies d'assumptes propis que teniem assignats.

És curiós que molts d'aquests sants no tenen res a veure amb els oficis als quals protegeixen, i qui sap perquè van ser escollits, però el fet d'haver de venerar un Sant es debia buscar algún que tingués alguna afinitat amb les activitats dels col·lectius de persones que volien la intercessió d'un Patró.

Actualment a nivell laboral no crec que les noves generacions sàpiguen que algún dia s'havía gaudit del patrocini del santoral, ara però, aquests Sants han quedat com a referent de les Festes Majors de pobles i ciutats que popularment els veneren. Ah! i també són recordats a les pastisseries. No ens manquen els dolços del dia que pertoca i que no faltin!



***

2 comentaris:

Clidice ha dit...

O li fan el cap més allargat o, per un moment, he dubtat del que estava veient en comptes d'un martell! :O Els sants patrons ens remunten al temps dels gremis, un món fascinant que ens vincula a allò medieval i que ja sembla oblidat. Salut!

Marta ha dit...

Resposta a Clidice: El martell dels joiers té un cap petitet per treballar les peces que també són petitetes, hi ha moltes mides de martells depenent del perquè es vulguin fer servir. Evidentment els gremis medievals van tenir molta importància a Catalunya amparats per aquests Patrons, i a la Barcelona vella encara conservem el nom dels carrers on s'agrupaven i controlaven el món del treball. Gràcies pel teu comentari!