dilluns, 9 d’abril del 2012

Xipre. L'illa dividida

Dues nacionalitats no massa ben avingudes la divideixen. Dificilment aquest tema s'arreglarà. Les dues estan massa ben allotjades. El nord és fèrtil i els seus habitants els turco-xipriotes n'estan cofois. Els del sud els greco-xipriotes se senten invadits i volen que els altres se'n vagin. Una frontera al bell mig del carrer principal de Nicòsia, la capital, separa les dues comunitats i controlen als vianants, molt ben controlats, un per un, amunt i avall. Els visitants han de presentar els passaports i manualment comproven que tot estigui en ordre. Això és el que hem trobat en la nostra estada a l'illa que ens ha acollit una setmana i que ens ha permès fer estada per descobrir un territori de la nostra mediterrània, que pel fet de rebre sempre ocupants al llarg de la història, per la seva ubicació estratègica, ha esdevingut un lloc singular que mira com l'àliga bizantina, a orient i a occident.

Salamis
 El motiu que ens ha portat a fer una visita a aquest lloc tant llunyà rodejat també pel nostre mar, són els assentaments arqueològics que van des de l'espectacular poblat neolític de Khirokitia,  fins a jaciments grecs i romans com La Salamis romana, sens dubte el major de l'illa de Xipre. Les troballes arqueològiques de ceràmiques i sarcòfegs ubicades als museus, són d'una importància rellevant.

Kykkos - Sant Llàtzer

El patrimoni bizantí tampoc es queda curt. Icones dels segles X i XI al Museu de Nicòsia. Frescos del Monestir Agios Joannnis Lampadistis (S.XI) i mosaics del Monestir de Kykkos, ubicat al bell mig d'un bosc de coníferes de gran bellesa a la Serralada de Troodos, el conjunt dels qual està declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

També l'època colonial anglesa va deixar petja en edificis com unes elegants galeries del Mercat Central de Limassol.

Mercat Central

Pobles pintorescos i carrers curulls d'artesanies fan que el visitant se senti còmode.

Lefkara

Omodos


Hi ha poc turisme. No és un lloc que el turista trobi grans platges, només els complexos hotelers tenen els seus espais pels clients que vulguin saturar-se de sol i aigua. És encara un lloc diguem-ne poc explotat per la massa turística imperant. S'ha d'aprofitar!

Natura a Salamina



Al Sorrobloc trobareu la crònica del viatge, com és habitual.

***