dimarts, 2 d’octubre del 2012

Quilòmetre 0

Avui tots els Presidents autonòmics han estat convocats en el quilòmetre 0.
La posada en escena és teatralment impressionant. Les banderes seguint l'ordre estricte de protocol, segons sembla en ordre estricte de la signatura dels corresponents Estatuts d'Autonomia amb l'Estat central. Els Presidents distribuïts a la mesa, també amb aquest ordre protocolari.

Sembla un estat federal legalment constituït, però la realitat es una altra. Després d'aquesta representació fictícia de l'estat, cadascú en el seu paper, cada actor tornarà al seu afer diari amb el seu tren però no serà la via convergent en el quilòmètre 0, un d'ells en el quilòmetre 625 la seva via serà divergent.

El disc dur de la meva memòria guardava uns problemes que en la nostra infància ens posaven a l'escola i que em semblaven aleshores força repetitius i desagradables. No entenia mai allò de dos trens que sortien de punts oposats i anaven a diferents velocitats. La pregunta fatídica era a quin punt quilomètric es trobaríen.

Ara em faria una altra de pregunta: 17 comunitats autònomes de l'Estat espanyol es troben al km.0, 16 de les quals van de comú acord a la velocitat "X" però n'hi ha una que el seu poble vol procedir a una altra velocitat. Hi haurà un xoc de trens o podrà arribar al seu punt d'origen amb total llibertat de moviments?
El càlcul matemàtic se suposa que és de fàcil solució.

***


3 comentaris:

Clidice ha dit...

Sembla que ha estat una situació força incòmoda i que, els senyors del km0, per molt que vulguin fer veure que el sol gira al voltant de la terra, han de topar amb el continu é pur si muove. Sortosament i per fi.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Més variables per al problema:
-quina és la potència de la màquina del tren 17, i la capacitat del seu conductor, respecte de les altres?
-Pot ser que les vies de trànsit siguin divergents i, aleshores, el xoc no fora frontal.
Ui, comprovo que tinc les matemàtiques rovellades!.

Marta ha dit...

I tant....Clídice

Xiruquero, fa molts anys d'aquelles matemàtiques, tots les tenim una mica rovellades :)