Ramon Llull ens va simbolitzar la imatge com a valor de la lluita davant les adversitats.
Coincidint amb la Festa del Llibre, s'ha aconseguit que aquest esdeveniment traspassi fronteres i fins i tot escriptors d'arreu del Planeta s'acosten també als nostres carrers per donar a conèixer i promocionar les seves publicacions, moltes vegades autoeditades, per aconseguir contribucions econòmiques per millorar projectes per als més desvalguts.
És un dia que tothom surt al carrer, actualment hi ha tanta gent, que els llibres no es poden ni fullejar. Els venedors de roses arriben a embafar, però la rosa, l'altre símbol d'aquesta Diada és un regal d'obligació moral. No concebiria un Sant Jordi sense rosa ni sense llibre.
Els lectors que tot l'any ens agrada estar a l'aguait de les novetats editorials, no ens preocupa en absolut, la mediatització del sector. Això seria una pedanteria insultant. Crec que tothom té dret a escriure, i la gent a llegir. La qüestió és que es llegeixi i la maduresa lectora ja farà seleccionar de mica en mica el valor de la paraula escrita. Les editorials es valen de tot tipus de publicacions per anar subsistint i això és bo. Que fariem sense llibres? No m'ho puc imaginar.
Els escriptors diuen que és un dia fantàstic per conèixer als seus lectors. Ha de ser interessant poder conversar amb les persones que saps que han estat receptores de les teves idees. Les cues per aconseguir signatures han esdevingut també un clàssic, és una interrelació que es dóna aquest dia d'una manera generalitzada.
També els actes que es convoquen abans i després de la Diada, tenen un significat especial. Lectures escenificades, recitals poètics, presentacions amb tot tipus de personatges: polítics, periodistes, editors, etc. Sant Jordi té màgia, esdevé una manera de ser, i una manera de conviure amb la cultura. Quan algun any no he pugut viure aquest dia, per motius diversos, puc dir-vos que ho he trobat a faltar!
FELIÇ DIADA
***
1 comentari:
Fa un sol magnífic!
Bona diada, Marta!
Publica un comentari a l'entrada