dimecres, 6 de novembre del 2013

Olive Kitteridge

Aprofitant el proverbi que una imatge val més que mil paraules, en el cas que ens ocupa jo diria que mil paraules valen més que una imatge.


Són les més de mil paraules que conté la novel·la d'Elizabeth Strout, Olive Kitteridge, guardonada amb el Premi Pulitzer 2009.

Amb un gran aprofundiment personal sobre el sentit de la vida i observant els canvis que anem desenvolupant al llarg de la nostra existència, Olive Kitteridge, mestra jubilada, viu tràngols dolorosos i alegries íntimes junt amb els habitants d'un petit poblet mariner de la costa est dels Estats Units, on fa trenta anys que hi viu, i que ha format una família no gens diferent de les famílies que coneixem en els nostres indrets.

L'autora de la novel·la coneix molt bé la gent d'aquesta part de la geografia dels EE.UU. per haver nascut a Portland, Maine, on basteix les seves històries d'una fina ironia, de moments sorprenents i d'intenses emocions. És una narració coral, amb 13 capítols en els quals descriu personatges de la població amb un denominador comú que és Olive, la protagonista, la qual apareix sempre en el lloc oportú i en el moment oportú.

La gran senzillesa dels personatges, trets de la vida mateixa, fa que siguin tots ells molt propers. Vas veient com els camins van portant a soletats i pèrdues, i això exigeix una gran fortalesa d'esperit per transitar per aquests camins que no tenen retorn, però que sense esperar-ho sempre sorgeix un moment esperançador.

Una prosa de gran qualitat literària i la traducció al català d'Esther Tallada m'ha semblat esplèndida.

Maine coast

Les recomanacions blogaires, i les crítiques han estat a l'alçada. Gràcies a tots els que n'heu parlat alguna vegada d'aquesta novel·la. No serà la darrera vegada que llegeixi a aquesta autora.

Portland Maine










***

3 comentaris:

Zerozerosset ha dit...

Gràcies, Marta! Una bona recomanació

Anònim ha dit...

gràcies per la recomanació!!!!

M.Carme Crespi

Josep M.Cortina ha dit...

Magnífic llibre. Comparteixo aquesta opinió i jo també el vaig recomanar al meu Blog