diumenge, 3 de març del 2013

Sant Medir

Un any més hem arribat al dia de Sant Medir.

És una data popularment històrica als barris de Gràcia i Sant Gervasi. Enguany la tradicional desfilada de colles repartint caramels s'ha tornat a fer en dissabte, o sigui ahir. El motiu ha estat que l'any passat al caure la dolça diada en el sisè dia de la nostra setmana, va esdevenir una diada molt reexida al cor de Gràcia a nivell d'assistència als carrers, amb molta gent vinguda de tots els barris barcelonins, i per això s'ha volgut avançar l'esdeveniment un dia. De totes maneres les romeries a l'ermita de Collserola s'han efectuat avui, dia de la comemoració d'quell primer romer que va encetar el camí de la serra a meitats del segle XIX.

Evidentment és bonic barrejar-se amb tot tipus de gent, sobretot molts infants enlluernats pels cavalls i genets molt guarnits per la Festa lluint banderes i estandards de les colles participants.

Al meu barri tenim la Colla humorística de San Medir que en lloc de cavalls, porten tres someres ben boniques i guarnides amb el seu abanderat el qual enguany ha estat fidel a la tradició familiar, atés que el seu pare, relativament jove encara, l'any passat ens va deixar després d'una breu i letal malaltia, i el relleu l'ha pres el seu fill ben plantat, el qual feia força goig damunt la somera i les seves banderes.

La colla, va desfilar acompanyada el matí d'un parell de camions plens de gent del barri llançant caramels i també amb un Citroën pato de l'any de la "catapun" amb quatre altaveus que ambientaven amb músiques festives. A la tarda però, el cotxe va ser substituït per una batucada de carnaval procedent de Sitges que van venir per l'ocasió.

Quan vaig conèixer aquesta colla centenària de Sant Medir, llavors es deia "La Perla de Sant Gervasi". L'any 2011, van poder recuperar el nom amb el qual va ser fundada, atès que durant la dictadura sembla que no agradava a les autoritats competents i va ser substituït per aquest que jo havia conegut, molt més sofisticat.

17 juny: SANT GERVASI RECONEIX LA COLLA HUMORÍSTICA!!


LA COMISSIÓ DE FESTES DE SANT GERVASI EN RECONEIXEMENT PER LA TASCA DESENVOLUPADA COM A COLLA DE SANT MEDIR EN ELS PRIMERS NORANTA-NOU ANYS DE LA SEVA HISTÒRIA, PERSEVERANT EN EL FOMENT DE LA DIADA DE SANT MEDIR, CONTRIBUINT AIXÍ, A L'ARRELAMENT DEL TEIXIT ASSOCIATIU, ATORGA LA DISTINCIÓ D'ENTITAT DE L'ANY 2011 DE SANT GERVASI A LA
COLLA HUMORÍSTICA DE SANT MEDIR !!

Ara tornem a tenir el nom que li pertoca, i agraeixo a tota la gent aquesta contribució que fa que la tradició continuï.

I a esperar un altre any per veure aquestes desfilades, les quals els veïns les esperem amb delit ja que ens anuncien que la primavera la tenim a tocar!



***

4 comentaris:

Joan Antoni ha dit...

Pensava que aquest any en Salvador t'havia substituït amb el comentari. Per cert quina Dictadura va prohibir en nom de la colla? la d'en Primo de Rivera o la d'en F. Franco? Perdona, però ja n'he perdut el compte de tantes com n'hem tingut.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Doncs sí, visca Sant Medir!

Marta ha dit...

Joan: Sobre la dictadura em va semblar irrellevant exposar-ho. Però et transcric aquí part del pregó de l'any passat:

"Sant Medir celebrarà el proper
dissabte 3 de març una nova edició de la festa amb alguns canvis,
a més de l’estrena de la renovada
junta. La portadora de la bandera
serà enguany la centenària colla
Humorística, que recupera el seu
nom original. Coneguda fins ara
com La Perla o Els burros -per
què sempre surten amb ruc-, la Societat La Humorística de Sant Medir torna al nom d’abans de la guerra. La històrica colla de Sant Gervasi celebra el centenari amb el seu nom original, una nomenclatura censurada després de la guerra
civil. “A principis dels 40 es veu
que al senyor del govern no li
agradava el nom de la nostra co
lla, i va obligar-los a posar un al-
tre”.

Gràcies pel teu interès

Marta ha dit...

Pere: VISCA!