dilluns, 1 de juny del 2009

Dinasties de la Xina

Feia mesos que ens havien obsequiat amb dues entrades per anar a veure l'exposició temporal al Museu Marítim de Barcelona, Els grans viatges de Zheng He, i no les havíem aprofitat, fins que ahir varem descobrir que era el darrer dia, (malgrat que la web diu fins el dia 1/6), i atès que en S. està recuperant-se i no poc caminar massa, el metro ens hi va deixar just al davant.

Ignoro si el Marítim ha obert sempre en diumenge a la tarda, però des del mes d'abril tenim la sort que el nostre Ajuntament ja és una mica més europeu i ens permet, de forma gratuïta, poder passejar-nos pels museus que gestiona, els diumenges matí i tarda.

L'exposició parla de les expedicions marítimes de la Xina del segle XV, (vaig parlar també de la Xina en un post l'any passat, en ocasió dels Jocs Olímpics) (enllaç).

En el primer terç del segle XV, grans vaixells xinesos enviats per l'emperador Yongle, i comandats per l'eunuc Zheng He, van recórrer mars i oceans de forma continuada durant trenta anys. He va convertir l'oceà índic en un mar xinès fins que, a la seva mort, l'enorme flota, formada per 255 grans vaixells i tripulada per 27.500 persones, va desaparèixer per sempre.


En el dibuix que presento, es compara les dimensions de la caravel·la Pinta de l'expedició d'en Colom, amb el gran vaixell xinès que recorria l'índic en aquells segles. En un audiovisual vàrem poder veure com era l'interior d'aquella enorme nau, decorada com si fos un Palau Imperial.

Vaig trobar força interessant el muntatge, amb maquetes dels vaixells, i amb moltes explicacions d'aquests només 30 anys que va durar aquest desplegament per l'Oceà Índic, i que la missió essencial era enfortir el reconeixement de la sobirania xinesa per tots els mars del sud.

Va ser molt important aquell periode, dins la Dinastia Ming, per poder fer també intercanvis comercials durant les 7 expedicions que es van fer i que van arribar fins i tot a les costes africanes, intercanviant ceràmiques xineses per animals salvatges, ja que s'han trobat a l'Àfrica túmuls musulmans, decorats amb aquestes ceràmiques xineses de l'època.

Em va interessar el tema de les Dinasties, i avui he estat llegint "en diagonal" a l'enciclopèdia, i he vist que les dinasties xineses, van tenir també molts alts i baixos, i duraven entre 100 i 300 anys a tot estirar.




Així doncs, crec que la nostra "dinastia actual" ja toca canviar-la. He comprès la dita del "2014". Ja en farà 300 anys d'aquell 11 de setembre. Potser que comencem a pensar-hi.


***