diumenge, 29 de novembre del 2009

L'art d'avantguarda del S.XX - 4

Horror vacui

Així es va titular el tema d'aquesta setmana en referència al moviment Expressionista que va anar sorgint com a contrapunt del Impressionisme. Aquest esperit es va anar formant degut a l'estat d'ànim dels artistes envers la societat del moment, que s'anava industrialitzant i massificant i s'anava instal·lant una mena d'angunia vital de soletat de l'individu. Va resultar un art caòtic amb tendències molt diverses.

Van Gogh va tenir una gran influència pels pintors que el seguien, sobretot en la seva darrera etapa amb crisis d'angustia vital, que va ser donat per foll, malgrat que en la nostra època hagués estat considerat una persona maniaco-depressiva. Amb les seves pintures torturades, l'artista creà el seu propi llenguatge per mostrar de quina manera veia el seu entorn. Tot el contrari de l'alegria impressionista.


Edward Munch nascut a Noruega, se'l considera precursor de l'expressionisme i va evocar tot el que estava passant a nivell humà en el moment que vivia. Va viure turmentat per la dura infantesa represora que va tenir i les seves emocions eren d'angoixa existencial. Tenia aversió cap a la dona com a tentadora del "pecat"i ho va plasmar en les seves obres.


Chaïm Soutine nascut a Lituània, però que llavors pertanyia a l'Imperi rus. Amb molta influència de Modigliani, i Van Gogh, va ser també un pintor amb problemes de pertànyer a la comunitat jueva, la decadència del qual va ser en la II Guerra mundial, on va sofrir les angoixes pròpies de la persecució nazi. Plasma també l'expressionisme que es vivia a la Europa d'aquells dies.



Francis Bacon anglo-irlandès, amb un estil molt personal i també amb una vida controvertida per tendències homosexuals. El seu art és un art visceral que surt de l'estómac.Va ser un gran admirador de Velàzquez i als anys 40 va fer un estudi d'una sèrie de pintures del Papa Inocenci X, sobre la pintura que li va fer el pintor espanyol, una de les més conegudes de Bacon.

Velázquez

Vassily Kandinsky, nascut a Rússia i professor de la Bauhaus. Precursor de l'abstracció en la pintura.Va tenir interès en introduir a les avanguardes, quelcom d'espiritual. Va crear escoles per portar l'art d'Europa a la Rússia provinciana. Una frase: L'art és el llenguatge que obre l'anima.


Paul Klee, pintor nascut a Suïssa, les seves obres son d'expressionisme abstracte i una mostra de veritable Horror vacui. Les pintures al·ludeixen frequentment a la música, poesia, somnis i algunes notes musicals. Va ser una evolució d'aquest expressionisme.

Per primera vegada, París deixarà de ser el centre neuràlgic dels artistes degut a les Guerres mundials que Europa va haver de soportar i passarà el relleu als EE.UU, concretament a la ciutat de New York on l'any 1929 va ser fundat el MOMA i en els anys 1936/37 es va celebrar l'exposició Art Fantàstic, on va haver-hi interacció d'artistes joves americans amb artistes europeus.

Willem de Kooning, holandès, va ser el creador de l'expressionisme abstracte als EE.UU. amb el món dels somnis i dels símbols. Els interessa crear imatges de l'inconscient. Agafen el surrealisme el voler trascendir la realitat. Expressen inseguretat com a gènere humà. No es veuen capaços de pintar bellesa després de les guerres que han viscut. Les pintures són sense figures. Són els abstractes dels anys 40.


Paul Jakson Pollock es considera un dels més importants pintors nord-americans i un referent del moviment d'expressionisme abstracte. Va pintar també sota la influència de Picasso, i va utilitzar la pintura com a teràpia pel seu alcoholisme. El que plasma sobre les teles no són imatges, són accions.



L'expressionisme va ser una conseqüència del surrealisme. L'art fa evolucionar l'esperit i el caràcter de l'artista, i a través de l'art, s'intenta fer una eina per canviar també la societat.

***


2 comentaris:

kweilan ha dit...

Molt bo tot l'apunt. M'ha agradat.

M. Antònia ha dit...

Has fet un bon reportatge. L'entrada anterior, veig que tens raó.
Quasi no tinc temps de mirar tots els blogs, i feia molt que no mirava el teu. Et felicito. Com t'agrada la pintura, he posat un apartat amb tres autors que m'agraden molt, els coneixes? L. Martí, M. Plana i M. Lozano.