dissabte, 24 de setembre del 2022

Y llovieron pájaros

 Va bé fer una revisió de les llistes de llibres que en algun moment hem tingut interès en registrar-los per llegir més endavant, sigui per recomanació o bé per la importància del tema d'un instant en el temps. El cas és que la novel·la que ocupa avui aquest espai del blog, escrita l'any 2011, va tenir una gran acollida entre lectors i lectores de l'època i més quan a l'any 2018 va ser el primer llibre de l'escriptora traduït  al castellà.

Jocelyne Saucier nascuda al Canadà i coneixedora dels ambients rurals de les muntanyes, va voler transmetre a través dels seus personatges, la llibertat personal d'escollir viure una vida fora de les convencions socials, lligades a la naturalesa salvatge dels boscos i muntanyes del seu país, així com poder triar el moment d'una mort digna. Al mateix temps ens documenta dels Grans Incendis d'Ontario de principis del segle XX que van devastar les ciutats amb gran número de morts i desapareguts.

He trobat molt bones crítiques i opinions sobre la peculiaritat de la narració, però enlloc he trobat comentaris sobre l'estil literari de l'autora.  Lamentablement desconec com va ser escrit l'original, però la traducció que ha arribat en castellà, l'he trobat amb un lèxic banal i amb una prosa inconsistent.

Tot el que pot tenir d'innovador el relat, que vol fer-nos pensar amb la llibertat d'escollir entre la vida i la mort, i amb unes bones conclusions de la història, potser la traducció no ha estat a l'alçada, i queda com un text literari de poc rang.


***


2 comentaris:

Joan Antoni ha dit...

No he llegit el llibre i no puc opinar amb certesa. Una expressió teva em fa escriure aquest comentari. Dius triar entre la vida o la mort. Així, a seques, em resulta difícil entendre aquesta expressió. No serà triar entre una vida miserable, sense sentit, o sense qualitat i una mort digna?. Itero, no he llegit el llibre.

Marta ha dit...

Resposta a J.Antoni. En el primer paràgraf dic:" llibertat d'escollir viure una vida fora de les convencions socials i triar el moment d'una mort digna" És el punt clau dels personatges de la novel·la. Podia afegir com volen viure aquesta vida, que no era per la majoria ni miserable ni sense qualitat, però no voldria fer de spoiler del relat. Després repeteixo que l'autora ens ha volgut fer pensar amb la llibertat d'escollir entre la vida i la mort, potser m'he quedat curta amb l'expressió, però no he desenvolupat un tema que és molt subjectiu.