dijous, 14 de març del 2024

ÀFRICA - Mohamed Mbougar Sarr

 Mohamed Mbougar Sarr, escriptor senegalès i format a França, va rebre el Premi Goncourt 2021 amb el llibre "La memòria més secreta dels homes", el qual tinc en procés de lectura, però com a vegades succeeix, comencem la "casa per la teulada" i llegim algun altre llibre del mateix autor, que ha estat la novel·la que m'ha tingut ocupada unes hores recentment d'aquest jove escriptor, que és:

Purs homes. Un relat que quan el comences no el pots deixar, amb una prosa sensible i que s'endinsa en temes durs com l'homofòbia, l'homosexualitat, la hipocresia moral d'una societat, en aquest cas del Senegal, país on la religió musulmana regeix els costums en les relacions socials, i també rebutja amb males maneres a les persones que practiquen l'homosexualitat, o no, però que per la seva defensa, estan incloses en el punt de mira d'aquesta societat on creuen que tots els "mals" provenen del món occidental i que s'han d'erradicar.

Una literatura poètica, la qual descriu amb cruesa unes situacions terribles que al Senegal, han de sofrir les persones atretes pel seu mateix gènere, però que Mohamed Mbougar les sap explicar d'una manera ben construïda a favor de la llibertat. Un conflicte que encara no està resolt en el nostre món.

Penso que és una novel·la esplèndida i que deixa marca, i com ha dit Anna Maria Vilallonga, escriptora i crítica literària, «d’aquelles obres que encara et permeten creure en la literatura A més serveix de denúncia d'un tema tabú d'un país africà, que els que tenen el coratge de desafiar les prohibicions, en paguen les conseqüències. 

Menciono la traducció al català d'Oriol Valls que ja va fer la traducció de la novel·la guanyadora del Gongourt 2021

***