divendres, 14 de juny del 2024

GURNAH - Premi Nobel de Literatura 2021 - PARAÍSO- A LA VORA DE LA MAR-

Set anys es porten aquestes dues novel·les escrites per Abdulrazak Gurnak (1994 i 2001) abans de guanyar el Premi Nobel de Literatura el 2021. 

Aquest escriptor originari de Tanzània però afincat a Gran Bretanya des de fa més de mig segle, és considerat com un dels escriptors més rellevants post colonials.

Les històries africanes ens queden lluny, per això quan els grans narradors ens expliquen a través dels llibres, les epopeies dels seus personatges que evoquen somnis de llibertat ja des de la seva joventut dins un context cultural peculiar, descobrim un món paral·lel, que ens fa pensar que existeix vida diferent terra enllà i que potser a través dels segles hem anat a destruir amb l'afany de conversió al nostre món que no és precisament òptim. Precisament PARAISO ens parla d'una societat africana en plena mutació per la presència d'una cultura europea sobrevinguda. 

El seu protagonista és Yusuf, un jove de dotze anys que per saldar deutes del seu pare, és obligat a sortir de la seva ciutat per acompanyar a un ric comerciant per terres del continent africà, a les vigílies de la Primera Guerra Mundial. A través d'aquest relat, viurem i coneixerem llocs, tribus, personatges singulars i natures exuberants a la vegada hostils, amb les quals ens trobarem immersos, fent-nos veure que realment és un món en extinció. 

Amb la seva prosa poètica, Gurnah ens descriu la seva terra i el seu món com un petit Paradís tropical.

Versió en castellà, traduïda de l'anglès per Sofía Noguera Mendia

 

En aquesta novel·la Abdulrazak Gurnah, ens parla de l'exili, dels efectes del colonialisme i del destí dels refugiats.

L'any 2001 en que va ser escrita aquesta novel·la ja en trobem símptomes de com esdevindria la geopolítica als nostres dies.

El continent africà va sofrir el colonialisme amb la destrucció de les societats establertes des de centenars d'anys, amb els seus costums i religions, propiciant exilis i demandes d'asil una vegada la descolonització es va fer efectiva. 

El llibre ens presenta la decadència d'uns personatges que sempre havien viscut dels seus negocis amb costums ancestrals, prejudicis, pactes, traïcions, seduccions i possessions no sempre lícites, que arriben a patir fins i tot per la seva vida, acabant buscant el camí de l'expiació a través de l'exili com a refugi d'una vida millor. 

La novel·la comença amb l'arribada a l'aeroport de Gatwick d'un personatge peculiar de nom Shabaan en demanda d'asil al Regne Unit, sostenint que no parla anglès i a partir d'aquí es va desenvolupant tota la trama al voltant d'aquesta persona i la seva història.

Llegir els escriptors que coneixen la cultura musulmana i saben expressar en prosa aquell ambient farcit d'històries i contes metafòrics que han anat transcendint de pares a fills, és pels occidentals un interessant exercici d'entendre unes maneres de fer molt allunyades dels nostres coneixements i per part meva, força seductores.

Gurnah va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura 2021 precisament per la seva comprensió inflexible i compassiva dels efectes del colonialisme i el destí dels refugiats en l'abisme entre cultures i continents.


Aquest volum ha estat traduït al català per Carles Andreu


 ***