dilluns, 13 de desembre del 2010

Llum de Nadal al nord d'Europa

Avui dia de Santa Llúcia i Festa de la llum als països escandinaus, una creença que pot venir del seu nom, Lucis Via, 'camí de llum', o de la seva proximitat al solstici d'hivern, he recordat els nostres viatges d'estiu per aquests països i he pensat de com deuen lluir aquelles ciutats en aquestes dates de preparació al Nadal, i he buscat a la xarxa fotografies de fires nadalenques dels llocs on hem visitat i que recordem plens de turisme amb estètica estiuenca,  i que ara els autòctons poques carns deuen ensenyar amb aquelles temperatures sota zero que els mediterranis no ens podem ni imaginar.

Entenc que tinguin "sed de llum" i guarneixin places i carrers tant com puguin en aquestes dates, ja que és molt dur viure a la semi-penombra tants mesos i amb aquests freds que no els permeten fer gaires passejades a l'aire lliure. A Polònia ens van comentar que sota les places, als subterranis,  s'instal·len bars i locals per poder fer-hi vida social als hiverns, quan a l'exterior tot està glaçat i no poden permetre's gaires estades, ni diurnes ni nocturnes.

Canals d'Amsterdam

Viena 

Budapest 

Varsòvia 

Gdansk (Polònia)

Varna (Bulgària)

Praga

Estocolm

Bergen

Illes Lofoten

Kirkenes


Penso que és molt bucòlic veure aquests paisatges per mitjà de les fotografies, però la vida cotidiana sense llum, és difícil de pair, i s'han de buscar recursos per subsistir en aquelles condicions climàtiques. La vida moderna ha ajudat moltíssim en aquelles latituds i sort han tingut de poder arribar a ser països amb un nivell de vida prou alt, per poder acondicionar-se els habitacles. No vull ni pensar però, com devien estar un parell de segles enrera!. 

***