divendres, 11 de maig del 2012

Més de dos segles de Fira. XIX-XXI


Dia 11 - Sant Ponç

Des de temps reculat, que se'ns fa difícil de precisar, a l'església de Sant Cugat, del Rec de Barcelona, es venerava una imatge d'aquest sant, que gaudia de molta devoció per la barriada. Al carrer dels Carders, per l'indret del davant de l'església indicada, tenia lloc una fira d'herbes. No sabem quan ni per què aquesta fira va deixar de celebrar-se.


Des de fa anys que se celebra una fira d'herbes al carrer de l'Hospital, al redós d'una imatge de Sant Ponç que es venerava en l'església de l'Hospital de la Santa Creu, desapareguda d'uns quants anys ençà. A les set del matí sortia un sacerdot que seguia tot el curs de la fira i beneïa la gran profusió d'herbes aromàtiques i remeieres que els firataires portaven per vendre. La fira s'estenia des de la Rambla fins més enllà del Pedró. En ésser traslladada la vella església de l'Hospital de la Santa Creu al de Sant Pau, s'ha encarregat de la benedicció de les herbes l'església der Sant Agustí.

Aquesta fira és molt animada i sembla que més aviat va en creixent. A més d'herbes, s'hi venen flors i productes de caient camperol, com mel, arrop, formatge, moixernons, confitures de fruites, etc.

J.Amades - Costumari Català-Pàgs. 587-588






***