dissabte, 20 de setembre del 2014

Londres 1931-1932

Una cosina anglòfila, gran coneixedora i entusiasta de Londres em va regalar aquest llibre pel meu aniversari fa sis mesos, el qual en un tres i no res l'he llegit, i tot sigui dit, s'ha m'ha fet curt.

Es tracta de la publicació de sis articles publicats per la Virginia Woolf a la revista Good Housekeeping entre els anys 1931 i 1932. Trobem un reflex de la societad londinenca explicats amb la ironia fina anglesa que l'escriptora sap proveir als seus lectors, i pinta un retrat d'aquesta metròpoli tot passejant pels carrers i observant el tarannà dels seus habitants.






La taula d'articles és la següent:

-Retrat d'una londinenca
-Els molls de Londres
-La marea d'Oxford Street
-Cases de grans homes
-Abadies i Catedrals
-Aquesta és la Cambra dels Comuns

Aquests dies hem viscut ben a prop tot el procés idependentista d'Escòcia i els debats dels Primers Ministres defensant les seves posicions d'una manera totalment democràtica. Per això, m'ha fascinat el darrer article del llibre, on Virginia Woolf exposa el neguit parlamentari de la Cambra dels Comuns. Poca cosa ha canviat a la Cambra des d'aquells anys fins ara. Amb una prosa excel·lent, ens posa de manifest un escenari que hem vist moltes vegades en talls de notícies d'aquell Parlament.

M'encanta aquesta descripció:

....És ben cert que la nostra Cambra dels Comuns, des de dins, no és ni noble ni majestuosa, ni tant sols està revestida d'una gran dignitat. És tant brillant i lletja com qualsevol altre edifici públic d'una grandària mitjana. El roure, evidentment, està vetejat de groc. Les finestres, evidentment, estan pintades amb lletjos escuts d'armes. El terra, evidentment, està cobert amb franges de catifa vermella. Els escons, evidentment, estan coberts de cuir durador. Arreu on es miri, no es pot evitar de dir "evidentment". És una assemblea desendreçada, d'aspecte informal.......

i va cotinuant, amb aquesta ironia clàssica. Una altra perla:

.. En altres paraules, mentre una escoltava el ministre d'Afers Estrangers que s'esforçava per guiar les nostres relacions amb Alemanya, semblava clar que aquests homes d'aspecte ordinari i enfeinat són responsables d'actes que romandran quan les galtes vermelles i els copaltes i els pantalons de quadres siguin pols i cendra. Afers de gran importància, que afecten la felicitat de les persones, els destins de les nacions, estan aquí enfeinats cisellant i gravant aquests éssers humans tan normals. Sobre aquest material d'humanitat comuna cau el segell d'una enorme màquina. I la màquina mateixa i l'home sobre la qual desendeix la màquina són tots dos vulgars, sense faccions, impersonals..

Crec que mai és tard per descobrir aquesta escriptora, assagista i crítica, aclamada per la seva sensibilitat moderna i les innovacions estilístiques de la seva prosa com diu la solapa de la publicació.

***

Londres 1926 - foto trobada a la xarxa





"La fascinació de passejar pels carrers de Londres prové del fet que mai no hi trobes dues persones iguals; cadascú sembla ficat en algun afer privat i propi" 

Vírginia Woolf