divendres, 6 de març de 2009

Signes i símbols a través de l'art - 5

Aquesta setmana (enllaç) hem parlat de la simbologia de l'escriptura, els números i una mica les figures geomètriques.

A tot el món s'han anat trobant escrits des de 6000 anys a.c. però els historiadors s'han posat d'acord per considerar que els més antics serien sobre 3000/3500 anys a.c. trobats a Egipte i Mesopotamia.


S'han trobat pictogrames, i ideogrames, en objectes cotidians com en taules de bambú, en carcasses de tortuga, en ossos d'animals, etc.


Fins que no es va trobar la pedra rosetta no es van poder desxifrar els jeroglífics egipcis.


Els escrivans egipcis que gaudien d'un status social preferent, són els que van transmetre les dades importants que passaven en els seus escrits.


Més tard, l'edat mitjana, van sorgir els copistes que molts no sabíen escriure, però que van ser excel·lents reproductors de llibres manustrits. No va ser fins el 1450 que a occident va ser inventada la impremta.Sobre el sistema decimal, el seu origen segons els antropòlegs, està en els deu dits que tenim els humans a les mans, tots els números estàn "lligats" simbòlicament a totes les cultures.
Els números senars simbolitzen el gènere masculí, i els parells al gènere femení.
No m'extendré però posaré alguns exemples:El 0. Inventat per matemàtics indis, és un concepte màgic que surt del no res. Representat per un cercle, significa la no-existència.El número 1. Ser el millor. Individualitat. Masculí.

El 2. Número primer femení. Dualitat home/dona. Ying/Yang. Discòrdia/equilibri.
El 3. Número sagrat. Molt important en moltes cultures. Santíssima Trinitat. Passat, present i futur. Pels antics egipcis, cicle de la vida (inundació, sembra i collita).
El 4. Associat a la terra. Punts cardinals. Foc, aigua, aire i terra.
El 5. Com l'estudi de l'home de Vitruvi de Leonardo Da Vinci, . L'home és l'eix de l'univers, el tronc i les extremitats. És important a l'Islam. Són les cinc vegades al dia, que han de resar.També és el nombre dels cinc sentits corporals.
El 6. Els sis dies de la creació del món, segons La Bíblia. És el número de l'equilibri, l'amor, la salut i la sort.


El 7. Número sagrat per exel·lència. Molt emprat a La Bíblia. Simbolitza santedad, sabiduria. El tenim simbolitzat en lal menorah del jueus.El 8. Pas o camí per arribar a la plenitud.
El 9. És el número de la Eternitat. Sagrat pels orientals.El 10. Número de la mística jueva. 10 són els Manaments de la Llei de Déu. 10 són també les Càbalas.


Podriem anar seguint, però acabaré amb el número 12. Signes del zodíac. Mesos de l'any. Tribus d'Israel. Cavallers de la taula rodona, etc. etc.


Vam revisar de passada també les figures geomètriques. Piràmides, triangles, espirals, cercles etc. A totes les parts del món, els símbols s'assemblen, deduïnt que l'home, estigui a on estigui, com diu el poeta, sempre ha tingut les mateixes inquietuds.
Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca,
has de pregar perquè el camí sigui llarg,
ple d'aventures, ple de coneixences.
Els Lestrígons i els Cíclops
l'aïrat Posïdo, no te n'esfereeixis:
són coses que en el teu camí no trobaràs,
no, mai, si el pensament se't manté alt, si una
emoció escollida............

Konstantinos P. Kavafis
versió catalana per Carles Riba


***