dijous, 2 d’abril del 2009

Signes i símbols a través de l'art- punt i final


Aquesta setmana hem posat punt i final al taller de referència (enllaç) i hem parlat d'heràldica, arquitectura i símbols internacionals. No m'extendré en tots els temes, però parlaré del llenguatge dels signes que van començar a utilitzar-se a la Edat Mitjana, sobre el segle XIII, i també d'escuts i colors. També faré esment d'alguns símbols per identificar col·lectius.













Els cavallers dels tornejos medievals portàven escuts, marques força vistoses per distingir-se i sobretot identificar els rangs familiars. Portaven capes de colors damunt les armadures perquè es poguessin veure de lluny i saber d'antuvi a quina família pertanyien. Aquestes identificacions també servíen per transmetre valors individuals.














En els escuts heràldics, es mostraven emblemes de l'origen de les families, i servien per demostrar també gestes i símbols del noms. La mitja lluna molt emprada en els escuts de l'època de la reconquesta, tenia diferents significats segons la posició representada, puntes amunt, significava terres per conquerir als àrabs, i puntes avall, territoris conquerits.


Dels colors ja en vaig parlar. En heràldica però, els colors que es van estipular son:

Gules, = fortalesa, victòria, sang, valentia..
Or, = reialesa..
Argent, = lluna, perla..
Atzur, = lleialtat, caritat, puresa..
Sable, = rigorositat, prudència, obediència..
Sinople, = esperança, amistat
Ataronjat, no és massa utilitzat
Porpra = rang superior


Hi havien també els heralds que regulaven les lleis a través dels gremis que es van anar constituint, els quals van crear els seus símbols per identificar els col·lectius:






























També varem parlar dels elements arquitectònics dels edificis, torres medievals per protegir-se, escales, ponts, balcons, portes, temples, cúpules, tot el que l'home ha anat utilitzant a través dels segles i que ha servit sempre per comunicar-se i buscar el significat de la existència.

***

2 comentaris:

Mireia ha dit...

Hola, has donat una definició d'"arquitectura" a mig camí de bonica i inquietant: buscar el significat de l'existència...

Salutacions des del racó de la solsida

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Tanmateix un curs molt interessant.
I, bé que un xic endarrerides, felicitacions per l'aniversari.
Ben cordials.