divendres, 1 d’abril del 2011

Bandolerisme del segle XXI

    Foto extreta del Diari ARA

 Mai deixaran de sorprendre' ns els esdeveniments de "lladres i serenos".   La notícia apareix avui en el Diari ARA en la secció aracrònicaeconomia, avalada per l'Agència EFE: "Quatre hostesses estafen 6  milions d'euros amb monedes velles". Llegint-ho m'ha fet pensar en el bandolerisme dels segles XVII al XIX que teniem a la península amb les seves activitats al marge de la llei contra persones de rellevància i que segons les llegendes, per ajudar a les persones socialment desfavorides per les crisis i la fam. No és aquest el destí de l'estafa que comento, però sí el símbol del poder ecònomic europeu, on ha estat fet aquest furt.

L'estafa en qüestió ha estat contra el Bundesbank. El banc alemany sembla que retirava les monedes defectuoses de 1 i 2 euros, desfent l'anella que l'envolta i convertint-los en ferralla, per emetre monedes noves. Una banda organitzada va comprar aquesta ferralla que el banc posà a la venda per reciclar el metall. Aquests compradors enviaven aquest carregament a la Xina i en aquell país, les tornaven a muntar i les preparaven per viatjar novament a Alemanya i el mateix Bundesbank les canviava per bitllets.

El descobriment d'aquest afer va començar quan a les duanes de l'aeroport de Frankfurt van veure que una hostessa de Lufthansa tenia dificultats per manipular el seu equipatge. A l'inspeccionar la maleta van adonar-se que contenia una gran quantitat de monedes d'un i dos euros. Les implicades són quatre hostesses que viatjaven regularment de Frankfurt a la Xina. L'estafa va ser entre els anys 2007 i 2010.
Segons la fiscalia cap dels membres del Banc és sospitós de la trama.

El cronista ens diu que sembla el guió perfecte d'una pel·lícula de robatoris singulars. Una vegada més veiem que la realitat supera la ficció.

***