dimarts, 19 de març del 2019

Espai emocional de Miró

La visita a la Fundació Mas Miró a Mont-Roig del Camp aquest cap de setmana, ha estat culturalment satisfactoria per conèixer el paisatge emocional d'un dels artistes catalans més universals del segle XX que és Joan Miró.

Conèixer el lloc on va ser concebuda la seva obra i que va suposar l'arrelament a una terra on s'hi va trobar bé per a la seva dedicació a la pintura, és per descomptat un grau més de coneixement d'aquest artista com a geni i com a persona.



Després d'una malaltia el 1911, Miró va decidir dedicar-se plenament a la pintura. La natura i el paisatge que va trobar en terres de Mont-Roig del Camp, seran sempre presents en la seva obra. El treball de la terra dels pagesos va contribuir a vincular-se amb aquell entorn natural.

La Masia





Molt interessant va ser la visita guiada, la qual cronològicament et van conduint pels racons del Mas que Joan Miró tant estimava, i que va ser font d'inspiració dels quadres que va pintar abans de la seva estada a París i de conèixer el seu gran amic Picasso, el qual sembla que el va ajudar en l'art que després Miró va anar personalitzant.






















La fascinació de l'artista pel paisatge, va fer que els quadres dedicats en especial al poble de Mont-roig els anés pintant en les diferents etapes de la seva trajectòria. El color de la terra roja el va traslladar en moltes de les seves obres.



















Malgrat que Joan Miró s'acabà establint definitivament als anys cinquanta a Mallorca per motius familiars, va ser determinant en la seva obra i en el seu llenguatge el paisatge emocional de Mont-roig que seria sempre el contrapunt, el xoc original al qual sempre tornava.
















***