dissabte, 29 de novembre del 2008

Hiverns del segle passat











Dimecres 26 de novembre, veient el TN de TV3, com habitualment faig, en la secció del TEMPS, en Tomàs Molina ens va mostrar una fotografia rebuda des de la Guingueta d'Àneu, d'una font-surtidor completament glaçada. (vegeu aquí)

Vaig recordar la meva foto, obtinguda pel meu pare el segle passat, en la segona meitat de la dècada dels 50, aproximadament, la qual té una certa semblança a la que sen's mostra cinquanta anys més tard. La diferència és que aquesta foto que mostro, és de la ciutat de Barcelona, i aleshores les glaçades a ciutat les teníem el mes de febrer. Enguany com a fet extraordinari, està glaçant el novembre, però no a les terres baixes.

Recordo aquells freds, molt més difícils de passar. No teníem calefacció. Ens havíem d'arreglar amb escalfadors de llenya, de petroli, de gas o brasers. Anàvem sempre molt tapats i amb samarretes de pelfa. Al matí la mare ens posaba la roba dins el llit perquè s'escalfés, abans de vestir-nos. Al pis de casa, al barri de Gràcia, teniem el water a la galeria, i també el safareig, que quan glaçava, ens divertia al matí, trencar l'aigua.

Però, tot això era al segle passat!!!! I ja és història.....

***

3 comentaris:

Margarida Aritzeta ha dit...

Sí que és història, però precisament per això no s'ha d'oblidar, forma part d'allò que som ara i ens parla de la fragilitat dels éssers humans. M'ha agradat molt la teva fotografia i el testimoni del comentari, perquè enriqueix els nostres coneixements

Joan Antoni ha dit...

Germana Marta, si no recordo malament aquesta gelada fora de temps i retratada pel nostre pare, fou el dia de sant Josep, 19 de març i no pel febrer, ep! que jo també hi "sorto a la foto"

Marta ha dit...

Joan! Suposo que tens més memòria que jo. Només recordo que les gelades eren el febrer, però aquesta si tu ho dius, i segur que és veritat, era per Sant Josep. Jo no ho recordo. Gràcies per l'aclariment. A que anàvem "guapos" els diumenges? Un petó