dissabte, 27 de gener del 2018

Novel·les per entregues

Els que ens ha agradat sempre llegir, busquem en la literatura, saviesa i sentiments perquè ens ajudin a créixer i conèixer situacions personals del ser humà, amb les quals poder descobrir comportaments i maneres d'actuar que ens poden servir en la nostra vida. La lectura ens estructura el pensament i els llibres històrics ens aporten coneixement. En el cas de la novel·la que és un gènere literari força extens, podem trobar una prosa lluïda i ben elaborada, per mitjà de la qual, s'esdevinguin actes extraordinaris, que et facin passar pàgines amb la paciència que requereix una gran expectació.

Vaig tenir una immersió a la lectura des de la infància i recordo a la meva mare quan em comentava les novel·les per entregues que llegia a la seva joventud. Ara hi penso sovint en ella, quan engego el televisor cada dia i no saps quina notícia a nivell polític esdevindrà, talment com si fossin aquelles novel·les per entregues amb les quals els lectors, esperaven sempre el què succeiria l'endemà en les seves pàgines. Ni el millor guionista pot imaginar actualment la successió de fets que cada dia s'esdevenen amb  interrogants, que desde ja fa anys no obtenen resposta, i que ens és difícil de preveure el final, atès que és evident que la realitat supera la ficció.

Les setmanes passen, i constatem que aquesta realitat de la situació política diaria, és com un llibre potser massa gruixut i ens costa digerir-lo. Tenim la sensació d'anar endavant i endarrera sense fi. Els personatges són molt diversos i tant els narradors com els l'escriptors van necessitant molta dosi d'imaginació i anàlisi per descriuren's els fets, la qual cosa moltes vegades les situacions esdevenen inintel·ligibles pels lectors profans en jurisdicció, que no acabem de comprendre.

Penso que aquesta novel·la per entregues serà llarga, molt llarga. A vegades tinc l'esperança que en un tres i no res, hi haurà un canvi inesperat. Hi ha de ser, a la força. Murs més alts han caigut i algú al final lograrà posar el cascabell al gat.



***

1 comentari:

Joan Antoni ha dit...

Els hereus d'aquelles novel·les són els serials televisius actuals, on el guionista fa aparèixer o desaparèixer personatges segons l'acceptació del públic. Allò que els diferencia del serial polític és que l'aparició o desaparició dels personatges ja no depenen del públic i el guionista potser, va desorientat condicionat per circumstàncies no controlables.