dilluns, 22 d’agost del 2011

Retrats de la Belle Èpoque

Un dilluns indolent del mes d'agost. Hem agafat embranzida i a Caixa Forum hi falta gent.



Tot l'estiu amb anades i vingudes, moltes de les exposicions habituals que ens agrada visitar, havíen quedat ajornades pel mes d'agost,  però aquesta calor dels darrers dies ens està deixant amb ben poques ganes de bellugada museística. Ara bé, cal posar-se "les piles", ja que esperant, esperant, hi ha el perill trobar-nos amb l'exposició closa i després tot són lamentacions!





  John Singer. Vernon Lee, 1881  
Théophile-Alexandre Steinlem. De tornada a la llar, 1897



Retrats i autoretrats. Com totes les Mostres de Caixa Forum, evidentment val la pena de no deixar-la escapar. Obres provinents d'importants museus europeus i també de col·leccions particulars fins i tot de Nova York, ens mostren a través de la Història de l'Art, un periode que va significar grans canvis socials. El retrat va tenir una demanda comercial notable que ens ha deixat un llegat representatiu de l'home modern i l'interès per la imatge que va projectar el seu en entorn social.

 Giovanni Boldini 1916



M'han agradat els retrats de societat els quals tenien la finalitat de representar la posició social de les persones retratades, així com els retrats de grup que intenten emular el paradigma del retrat cultivat per pintors com Velàzquez i Rembrandt.
  
Joaquim Sorolla
Fam. de Don Rafael Errázuriz Urmeneta

Veient l'exposició, vaig recordar molt els tallers que vaig fer temps enrera, sobre la pintura dels segles XIX i XX de pintors d'aquesta època i que vaig anar describint en aquest mateix blog,  i també que continuament la tallerista ens mencionava la famosa guerra francoprussiana, i totes en feiem sempre comentaris al·lusius. Va ser arran d'aquesta guerra fins la Primera Guerra Mundial, que a Europa es van generar grans canvis socials i els artistes ho van deixar reflectit en les seves obres.


Altres obres exposades

Joaquim Sorolla. Maria amb barret, 1910

Ramon Casas. La Sargantain 1907

Giovanni Boldini

Tolouse Lautrec

Joaquim Sorolla - El borratxo de Zarauz

Ens diuen els comissaris que, l'exposició proposa una mirada sobre els moviments pictòrics complexos de la Belle Èpoque, per desxifrar les claus iconogràfiques i psicològiques d'aquesta època fonamental a l'hora de construir l'esperit modern, i per intentar bastir ponts entre la història de la pintura i les històries social i cultural.

***